De juiste screens kiezen, hoe doe ik dat?

We vertellen je in 8 stappen waar je op kunt letten bij het kiezen van screens.

Wat zijn screens eigenlijk?

Screens zijn als vlakhangende zonwering een ideale manier om de binnentemperatuur van uw woning, werkruimte of bedrijf aangenaam te houden. Een screen, ritsscreen (ook wel zipscreen, SolidSCreen of LockScreen genoemd) is eigenlijk een soort zonnescherm dat strak langs uw raam naar beneden en naar boven beweegt. Handmatig of elektrisch.
De constructie lijkt veel op die van een rolluik, alleen met stof in plaats van de aluminium profielen bij een rolluik. Het doek glijdt tussen twee geleiders verticaal naar boven en beneden. Het voordeel van screens is dat ze geen kostbare ruimte in beslag nemen en u een vrije doorloop langs de ramen behoudt.

Bediening van screens

De bediening van screens kunt u zelf kiezen. Handmatig met een band of elektrische bediening van uw zonwering met een schakelaar. Wilt u nog meer comfort dan zijn er mogelijkheden met een afstandsbediening of zelfs een Somfy Home automation systeem waarmee u via de app al uw screens kunt bedienen. Zo kunt u vanaf uw vakantie-adres of sportveld de zonwering thuis naar beneden doen om uw kostbare nieuwe bank tegen de zon te beschermen omdat in ons wispelturige klimaat toch ineens de zon ging schijnen.

Een elektrische bediening van uw zonwering geeft gemak. De juiste motor zorgt er voor dat uw screens geruisloos, snel en soepel naar boven en beneden beweegt. De keuze voor een motor hangt af van de afmeting van uw screen. Grotere screens hebben een zwaardere motor nodig. Een te lichte motor kan op termijn problemen geven. De gewenste bediening van uw elektrische zonwering en de eventuele uitbreiding op termijn kan ook de keuze voor een motor beïnvloeden. Somfy gebruikt high-end radiotechnologie in zijn besturing die storing en interferentie met andere systemen minimaliseert. De touchscreen afstandsbediening Nina beschikt over een intuïtief aanraakscherm voor optimaal bediengemak. Lees meer over Somfy in ons Blog ‘Waarom wij voor Somfy kiezen”

Waarom zijn screens zo goed warmtewerend?

Screens of zipscreens worden bevestigd aan de buitenkant en strak langs de gevel. De zonnestralen bereiken uw ramen dus nooit, dit in tegenstelling tot binnenzonwering. Het glas in uw ramen wordt dus niet opgewarmd door de zonnestralen en dit zorgt er voor dat u heel veel warmte weert. De binnentemperatuur blijft zodoende heerlijk koel. Indien u een airco heeft bespaart u zodoende ook energie op airconditioning kosten. Een doek van een screen zonwering reflecteert zonnestralen, is bestand tegen weersinvloeden en vuilafstotend. Door de samenstelling van de doeken zijn screens niet verduisterend en blijft uw woning of bedrijf dus wel lekker licht. U kunt gewoon naar buiten kijken maar passanten kunnen niet bij u naar binnen kijken. Ook hier dus weer veel comfort en privacy.

Heb ik ook wat aan mijn screens in de winter?

U kiest voor een zonnescreen omdat u de zon wilt weren maar ook in de winter hebben screens een functie. Screens hebben namelijk een isolerende functie waardoor de warmte beter in uw huis blijft. Sluit in de avond en in de nacht uw screens en uw woning blijft langer warm en zo bespaart u op stookkosten. Daar waar u in de zomer op airco kosten kunt besparen (mocht u dit hebben) bespaart u in de winter op stookkosten. Ook bij een felle winterzon kunnen screens een zeer welkome oplossing zijn. Kortom, het hele jaar door heeft meer comfort.

Waarom screens ideaal zijn voor de slaapkamer?

Zonwering in uw slaapkamer nodig? Denk eens aan screens. Verduisterende screens zijn verkrijgbaar en worden meestal aan de binnenzijde van een raam geplaatst omdat de verduisterende coating niet tegen alle weersomstandigheden bestand is. Een standaard buitenscreen houdt natuurlijk ook licht tegen maar een echt verduisterende screen vraagt meestal om binneplaatsing.

Wilt u toch liever een verduisterende oplossing aan de buitenkant overweeg dan rolluiken. Rolluiken verduisteren, houden uw slaapkamer overdag lekker koel en hebben ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Welterusten, u heeft nog nooit zo lekker geslapen. Rolluiken hebben aanvullen ook nog een goede inbraakwerende functie en houden ongewenste gasten buiten.

Waarom is het een screen of zipscreen de ideale oplossing?

Een zipscreen waarbij het doek in de geleider is gefixeerd is uitermate bestendig tegen hogere windbelasting en loopt altijd soepel in zijn geleiders. De goede zonwerende en isolerende eigenschappen in combinatie met het gemak van de bediening maken het tot een ideale oplossing tegen ongewenst zonlicht en warmte.

Daarnaast kan het ook  als insecten-hor dienen, een zeer aangename bijkomstigheid.

Doeken van screens en eigenschappen

Het doek van een zonnescreen wordt gemaakt van glasvezel of polyester met een PVC coating die UV stralen tegenhoudt.

Doeken hebben verschillende gradaties van lichtdoorlating. Maak hierin de juiste keuze. Dit is ook afhankelijk van de verdieping omdat de invalshoek van het zonlicht natuurlijk per verdieping verschilt.

Doeken hebben ook warmtereflecterende eigenschappen door het type weving en de coating die gebruikt wordt. Zodoende zorgen ze voor extra wering van warmte. De coating zorgt ook voor vuilafstoting en een langere levensduur in ons grillige klimaat.

Doeken zijn in vele kleuren verkrijgbaar. We kiezen voor diverse leveranciers zodat we altijd de juiste kleur kunnen vinden. Zodoende kunt u de screens kiezen die passen bij uw huis of kozijnen. De omkasting van de screens kan gemoffeld worden in exact de kleur van uw kozijnen of we kiezen voor een standaardkleur. Ook hier geldt dat een brede keuze in kleuren mogelijk is zodat het perfect aansluit bij de rest van uw woning.

Besturing door Somfy en home automation

Somfy levert een compleet en breed assortiment besturingsmogelijkheden. Van eenvoudige maar mooie wandschakelaars tot mogelijkheden van ‘Smart Home’ .

Afstandsbediening

Met een enkele afstandsbediening bestuur je alle zonweringen in jouw huis met een knopdruk.

Afstandsbediening met touchscreen

Nina io, de vernieuwende afstandsbediening, is geheel aan je smaak en wensen aan te passen. Nina io beschikt over een intuïtief aanraakscherm voor een gemakkelijke controle van io-homecontrol producten.

Vertical Screens met app bediening

Met Connexoon io kun je de rolluiken, zonwering en de garagedeur via een smartphone bedienen. Minder uitgebreid dan de Somfy smart home oplossing (TaHoma), maar modern, comfortabel en uitermate geschikt wanneer je wilt starten met app bediening.

Complete Home Automation

TaHoma® is het Somfy internet kastje met bedieningsapp. Hiermee kun je via een smartphone of tablet al je zonwering, rolluiken, raamdecoraties, gordijnen, toegangspoort, garagedeur, beveiliging en verlichting besturen. De TaHoma® geeft een terugmelding na elke opdracht of detectie.

Screens en prijzen

Prijzen van screens varieren enorm en zijn afhankelijk van diverse factoren. Allereerst natuurlijk de afmeting. Breedte en hoogte en aantal van de gewenste screens.

Bediening is ook bepalend voor de prijs van screens. Wilt u handmatige bediening. Met handmatige bandbediening bent u prijstechnisch het voordeligst uit. Een schakelaar aan de muur is mogelijk als voordeligste optie voor automatische bediening. Een afstandsbediening is mogelijk of zelfs een bediening via een app op uw mobiele telefoon. Houdt er wel rekening mee dat niet alleen de bediening maar ook de benodigde motor bepalend is voor de uiteindelijke prijs. Een goede motor loopt geruisloos, gelijkmatig en snel naar de gewenste positie. Daarom adviseren wij altijd A-merk kwaliteitsmotoren. De motor dient ook netjes en onzichtbaar in de oprolbuis weggewerkt te zijn.

De uiteindelijke montage is een kostencomponent die ook invloed heeft. Het is allereerst belangrijk dat het netjes en goed gebeurt en dat de juiste bevestigingsmaterialen gebruikt worden zodat ook over 5 of 10 jaar uw screens nog netjes zonder roest vast zitten.

Maak een foto van uw gevel en upload deze op onze site en we reageren binnen 24 uur met een advies.

Meer informatie over onze screens