rolluiken

Alles over rolluiken: soorten, voordelen, bediening, montage en prijzen

Een rolluik aanschaffen doet u meestal maar een- of tweemaal op de locatie waar u woont of werkt. Een rolluik heeft invloed op de woon- en werkcomfort en het kan lastig zijn om het juiste rolluik te vinden. In dit artikel behandelen we alle punten die van belang zijn bij de aanschaf van een rolluik:

 • voordelen van een rolluik
 • verschillende materialen voor uw rolluik
 • elektrische bediening of handmatige bediening
 • soorten montage van een rolluik
 • zelf monteren van uw rolluik
 • schoonmaken en onderhoud van rolluiken
 • veiligheid van rolluiken
 • prijzen van een rolluik

Voordelen van een rolluik

Rolluiken helpen tegen inbrekers, geluid, warmte en dienen als goede isolatie. Bovendien zijn verduisterende rolluiken geschikt voor meer privacy. Lees hieronder meer over alle voordelen van rolluiken.

1. Rolluiken dienen als zonwering

Rolluiken dienen als zonwering en zorgen ervoor dat het in de zomer daardoor niet te warm wordt in uw woning. Hierdoor blijft er altijd een aangename temperatuur in uw huis hangen en dit vermindert ook het gebruik van de airco.

2. Rolluiken voorkomen inbraken

Er is niets vervelender dan dat er in uw woning wordt ingebroken. Rolluiken helpen hier ook tegen. Inbrekers zullen sowieso al twee keer nadenken voordat ze als doelwit een huis pakken met rolluiken, omdat het een hele klus is om zo’n rolluik open te krijgen. Daarnaast hebben sommige rolluiken een politiekeurmerk. Zo dienen sommige rolluiken als inbraakvertragend terwijl andere zelfs inbraakwerend zijn. Een rolluik verhoogt de veiligheid van uw woning.

3. Rolluiken zijn geluidswerend

Woont u dichtbij een vliegveld en hebt u veel last van het geluid van de vliegtuigen? Houden de buren vaak feestjes of hebt u nachtdiensten en wilt u overdag slapen? Alle rolluiken zijn geluidswerend, maar als u echt absolute stilte wilt dan zijn aluminium rolluiken met een vol geschuimd pantser de ideale oplossing. Hiermee weer je alle omgevingsgeluiden.

4. Rolluiken zijn isolerend

Door de isolerende werking van aluminium rolluiken wordt niet alleen de warmte buiten gehouden, ook de koude lucht van de winter komt niet binnen. Dit bespaart op de stookkosten omdat er altijd een aangename temperatuur heerst in huis.

5. Rolluiken kunnen de kamer verduisteren

Hebt u een hele lichte slaapkamer of draait u nachtdiensten en wilt u graag overdag slapen? Rolluiken verduisteren de slaapkamer volledig zodat u ook overdag kunt genieten van een fijne omgeving om te slapen.

6. Rolluiken zorgen voor meer privacy

Woont u aan een drukke straat en gluren er regelmatig mensen naar binnen? Door rolluiken sluit u dat gedeelte van de woning af waardoor u in alle rust kunt doen wat u wilt, zonder dat de hele buurt ervan op de hoogte is.

7. Rolluiken als reclame

Wanneer u een rolluik voor uw winkel koopt, kunt u het nog aanpassen aan uw wensen. Laat een rolluik artistiek beschilderen of voorzien van een wervende tekst. Zodoende kunt u rustig slapen, hebben inbrekers geen kans en maakt u ook nog eens reclame voor uw bedrijf.

8. Energie besparen met rolluiken

Rolluiken kunnen bovendien zorgen voor een besparing op uw energierekening. Zo zijn er SOMFY-motoren die van energie worden voorzien door ingebouwde zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren zijn zowel in de winter als in de zomer handig omdat ze in beide seizoenen voldoende stroom opwekken om de motoren aan te sturen. Deze motoren zijn dus volledig zelfvoorzienend en op elke locatie toepasbaar.

In combinatie met zonsensoren kunnen de rolluiken automatisch worden bediend. Hierdoor bent u verzekerd van een comfortabel binnenklimaat omdat de isolatie geheel automatisch wordt geregeld. Dankzij dit systeem bespaart u op uw energierekening en draagt u bij aan een duurzame oplossing.

rolluiken energiebesparend

Verschillende materialen voor uw rolluik

Als u weet waarvoor u een rolluik wilt hebben is het tijd om te bepalen of u een rolluik van kunststof, aluminium of staal gaat kopen.

Kunststof rolluiken

Wanneer u alleen op zoek bent naar zonwering, verduistering van uw kamer en meer privacy dan volstaan kunststof rolluiken. Dit is tevens de goedkoopste optie.

Stalen rolluiken

Is het belangrijkste om inbrekers tegen te houden? Dan kunt u beter kiezen voor stalen of aluminium rolluiken. Het verschil is dat stalen rolluiken vooral meer voor bedrijfspanden en winkels worden gebruikt, aangezien de afwerking minder mooi is dan bij aluminium rolluiken. Het rolluik is gemaakt van lamellen van staal die in elkaar zijn geschoven, wat het voor inbrekers lastig maakt om doorheen te komen.

Aluminium rolluiken

Aluminium rolluiken zijn doorgaans netter afgewerkt en duurzamer dan stalen rolluiken, hierdoor is de kans op vervorming van het rolluik of vastlopen ook kleiner. Tevens kunt u met aluminium rolluiken een bredere overspanning realiseren.

Hebt u een keuze gemaakt voor de materiaalkeuze? Dan is er nog de keuze uit diverse kleuren, zodat het rolluik perfect aansluit bij de rest van uw woning. U kunt kiezen voor een rolluik met nog enige lichtinval of een rolluik dat volledig verduistert. Aluminium rolluiken hebben bovendien als voordeel dat ze zonwerend, geluidswerend, isolerend en verduisterend zijn.

Elektrische bediening of handmatige bediening

Rolluiken zijn altijd handmatig te bedienen, maar u kunt ook kiezen voor het gemak van elektrische rolluiken. De meeste mensen die aluminium en stalen rolluiken kopen, kiezen voor elektrisch bedienbare rolluiken omdat dit beide zware materialen zijn in tegenstelling tot kunststof. Beide opties zijn altijd mogelijk en de keuze hangt vooral af van het budget dat u beschikbaar wilt stellen.

In onderstaande tabel ziet u uit welke soorten bediening u de keuze heeft:

Handmatige bediening

Slingerstang
Koord
Tijdschakelaar
Afstandbediening

Elektrische bediening

Draaischakelaar
Sleutelschakelaar

Keuze rolluikmotor bij elektrische bediening

Afhankelijk van het soort rolluik dat u kiest moet u bepalen wat voor rolluikmotor u wilt hebben. Een stalen rolluik heeft een zwaardere motor nodig dan een aluminium rolluik en hoe groter het rolluik des te zwaarder moet de motor zijn. Daarnaast wilt u natuurlijk dat de motor betrouwbaar, geruisloos en snel is.

Er zijn een aantal factoren van belang bij de keuze van het juiste type motor.

 • Allereerst het formaat van het rolluik. Deze bepaalt het vermogen van de
  motor en de wijze waarop u het rolluik wenst te bedienen. Dit kan met een
  wandschakelaar of een afstandsbediening.
 • Ook de kwalificatie van de beveiliging speelt een belangrijke rol. Bepaalde
  type motoren zijn geschikt voor het toepassen van bijvoorbeeld een
  obstakeldetectie en zijn voorzien van een anti-optil mechanisme.
 • Tevens is niet iedere motor ‘zelfstellend’. Rolluikpantsers hebben de
  eigenschap na installatie en de eerste dagen na ingebruikname te kunnen
  zakken in de boven afstelling van het rolluik. Dit komt doordat de lamellen
  zich gaan zetten bij het op- en afrollen op de bovenbuis in de kap. Bij naar
  buiten gaande ramen of deuren kan het dus zo zijn dat een pantser het naar
  buiten draaiende deel blokkeert. Op dat moment dient van een niet
  zelfstellende motor de bovenpositie op de motor handmatig in de kap opnieuw
  afgesteld te worden. Bij een rolluik op de begane grond is dat makkelijker
  dan wanneer deze op een etage is gepositioneerd.

Wilt u voor uw specifieke situatie advies van een specialist?

Neem contact met ons op en wij leggen u uit welke motor u het beste kunt kiezen.

Noodaccu’s voor elektronische rolluiken

Elektrische rolluiken werken bij stroomuitval niet meer. Daarom adviseren wij altijd om een rolluik waarmee een vluchtroute wordt afgesloten te voorzien van een noodaccu. De kosten van een noodaccu zijn laag waardoor dit zeker een aanrader is. De accu’s zijn compact en passen prima in uw meterkast. Een kleine investering die veel problemen kan voorkomen.

Soorten montage van rolluiken

Er zijn drie verschillende manieren om rolluiken te bevestigen aan de muur of kozijn.

Ingebouwde rolluiken

Deze optie komt eigenlijk alleen voor bij nieuwbouwwoningen. Het rolluik wordt direct bij de bouw weggewerkt in de muur waardoor u de kast van het rolluik niet ziet. Het inbouwrolluik bevindt zich achter de buitensteen en boven het raam. Hierdoor ziet u het rolluik alleen wanneer het gesloten is. Deze manier van plaatsen is vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten, bij bestaande huizen zal de gevel moeten worden aangepast omdat veel ruimte achter de buitensteen een vereiste is.

Een nadeel van deze methode is dat er sprake is van een doorbreking van de bouwschil. Dit is de grens tussen de binnenzijde van de woning en de buitenwereld. Hierdoor moet de kast goed geïsoleerd worden met een kunststof plaat of minerale wol. Tevens moet u rekening houden met de bereikbaarheid van de motor in geval van storing of service. Dit heeft gevolgen voor de afwerkingsgraad rondom het rolluik.

Opgebouwde rolluiken

Deze optie wordt vaak gekozen voor wat oudere huizen waar de inbouwrolluiken niet of nauwelijks mogelijk zijn. Opbouwrolluiken worden zo geplaatst dat het raam en de rolluikkast één geheel vormen. Het opbouwrolluik wordt voor het raam, en vervolgens in zijn geheel achter de buitensteen geplaatst.

Door de kleinere oprolstructuur is een minder grote uitsparing nodig. Deze manier van plaatsen is dus erg geschikt bij renovaties en dakkapellen. Een voordeel van opbouwrolluiken is dat de kast al voldoende geïsoleerd is in de fabriek.

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken zijn voor elke woning een oplossing. De kast van het voorzetrolluik kan op twee verschillende manieren geplaatst worden. Zo kan het tussen de muur in of ergens op geplaatst geworden. Doordat het voorzetrolluik ergens op of tussen geplaatst wordt, is er weinig sloopwerk nodig. Bent u een handige doe-het-zelver, dan kunt u ervoor kiezen om uw voorzetrolluiken zelf te plaatsen.

Rolluik zelf monteren

U kunt ervoor kiezen om de bestelde rolluiken zelf te plaatsen. Dit scheelt in kosten en als u een goede doe-het-zelver bent is het geen tijdrovende klus. Er zijn verschillende aspecten waar u op moet letten als u een rolluik gaat plaatsen. Hieronder vindt u een stappenplan dat u kunt gebruiken:

 • Benodigdheden bij het plaatsen
 • Voorbereiding
 • Plaatsingsmogelijkheden
 • Op maat maken
 • Bevestiging en afronding
 • Controle

1. Benodigdheden bij het plaatsen

Tijdens het plaatsen van een rolluik zijn er een aantal materialen die u kunt gebruiken. Deze benodigdheden kunt u het beste voorafgaand bij het plaatsen alvast klaarleggen, om niet in een later stadium in de problemen te komen.

– Meetlint
– Waterpas
– Metaalzaag
– Boormachine/schroefmachine
– Schroevendraaiers
– Potlood/pen
– Winkelhaak
– Basiskennis op het gebied van klussen

2. Voorbereiding

Als u alle benodigdheden heeft verzameld is een goede voorbereiding het halve werk. Begin allereerst met het opmeten van uw kozijnen, zodat u weet wat de afmetingen van uw rolluiken moeten worden. Hierbij is het belangrijk dat u de breedte, hoogte en diepte opmeet. Voor de snelste plaatsing is het handig als u vooraf weet welk type rolluik u heeft gekozen. Bij een ingebouwde kast moet u namelijk ook nog rekening houden met de hoogte van de kast.

3. Plaatsingsmogelijkheden rolluik

Na de voorbereidingen kunt u kijken welke plaatsingswijze voor uw rolluiken en kozijnen het beste is. Er zijn drie mogelijkheden waar u uit kunt kiezen:
– In het kozijn, op gelijke hoogte met de gevel
– In het kozijn, achter of uitspringend tegenover de muur
– Aangebracht op de gevel
De verschillende plaatsingsmogelijkheden geven een ander beeld aan uw woning, denk dus van tevoren goed na voor welke optie u kiest.

4. Op maat maken van rolluik

Het op maat maken van uw rolluiken is precisiewerk. Allereerst moet u de rolluikkast op maat zagen voor uw kozijnen. Voor aluminium latjes in uw rolluiken kunt u hier een metaalzaag voor gebruiken. Zorg dat alle onderdelen zoals de geleiders, latjes en de kast op de juiste maat gezaagd worden. Als u in de lengte wat ruimte over heeft kunt u een aantal latjes verwijderen en aan de onderkant de geleiders inkorten.

5. Bevestiging en afronding

Nadat uw rolluiken op de juiste maat gezaagd zijn, kunt u de geleiders aan de muur bevestigen op de plaatsingswijze die u vooraf gekozen heeft. Zorg dat de kast en de geleiders aan elkaar worden bevestigd voordat u deze op de muur monteert. Hierna kunt u het rolluik in het kozijn plaatsen.
Mocht dit niet direct lukken dan kunt u de latjes uit het rolluik halen, om zo meer grip te hebben op de geleiders. Uiteindelijk kunt u de latjes bevestigen en is uw rolluik geplaatst. Voor de plaatsing van de bediening kunt u de gebruiksaanwijzingen volgen die bij uw apparatuur horen.

6. Controle

Als het rolluik in uw kozijn is bevestigd, kunt u de werking van het rolluik controleren door het op de juiste wijze te gebruiken. Sluit de kast en test daarna of het rolluik op de juiste wijze opent en sluit. Eventuele haperingen kunt u dan direct opmerken en verhelpen.

Schoonmaken en onderhoud van rolluiken

Bij het periodiek onderhouden hoort natuurlijk ook het schoonmaken. Bij rolluiken vergt dit speciale aandacht. Vooral de geleiders en het pantser zijn hierbij belangrijk.

Afhankelijk van de plaatsing is het reinigen van het rolluik lastig maar niet onmogelijk. Schoonhouden van de geleiders zorgt ervoor dat zand dat zich in regendruppels bevindt geen kans krijgt op de loopvlakken in de geleiders. Als deze geleiders niet regelmatig worden schoongemaakt zal zand ervoor zorgen dat materialen eerder gaan slijten en verf zal verwijderen waardoor oxidatie van het aluminium zal gaan plaatsvinden. De geleiders zijn daarom belangrijk om schoon te houden.

Veiligheid van rolluiken

Rolluiken hebben een afschrikkend effect op inbrekers en zijn zodoende een goede beveiliging. Rolluiken kunnen daarnaast nog worden voorzien van het zogeheten ‘anti optilveren’. Dit houdt in dat wanneer iemand het rolluik omhoog wilt tillen het automatisch blokkeert. Ook kunt u voor extra zekerheid kiezen door een versterkte onderlijst en versterkte geleider. Door het aanschaffen van extra veiligheidsopties wordt de kans op inbraak verkleind en kunt u veilig wonen. U kunt kiezen voor inbraakvertragende en inbraakwerende oplossingen.

Winkelbeveiliging met rolluiken

Niet alleen woningen maar ook winkels zijn goed te beveiligen met rolluiken. Winkels in een winkelstraat zijn goed te beveiligen met aluminium rolluiken, terwijl het voor winkels in een winkelcentrum aan te raden is om gebruik te maken van zogenaamde open puien die beveiligd kunnen worden met stalen rolhekken.

In beide gevallen zijn er voorwaarden welke door politie en gemeente worden gesteld. Zo stelt men bijvoorbeeld dat er geheel of gedeeltelijk een open pantser aanwezig moet zijn zodat hulpdiensten te allen tijde eerst naar binnen kunnen kijken alvorens ze een ruimte betreden.

Rolluik prijzen

[table id=1 /]

Stuur een foto in van uw gevel en ontvang direct een concrete prijsopgave

Hoe komt de prijs van rolluiken tot stand?

De prijs van een rolluik wordt bepaald door het materiaal, de afmeting, de bediening en de wijze van montage. Het materiaal dat wij adviseren is hoogwaardig aluminium van Heroal, een toonaangevende Duitse fabrikant van rolluiken.

Materialen

Het risico van minder goede materialen is dat rolluiken op termijn gaan slijten, klemmen, oxideren en vastlopen door doorbuiging van het pantser bij bredere uitvoeringen. Het spreekt voor zich dat de afmeting van invloed is op de prijs, hoe groter en/of breder hoe duurder.

Bediening van het rolluik

De bediening geeft ook keuzemogelijkheden. De goedkoopste mogelijkheid is handmatige bediening middels een band. Wellicht kent u deze systemen van vakanties, ze worden veel in Spanje, Italië en Frankrijk toegepast.
Voor meer bedieningsgemak kiest u voor bediening met een motor. Er zijn verschillende ‘huismerken’ die prijstechnisch interessanter lijken, echter een merk als Somfy biedt duurzaamheid en ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden. Het is van belang dat een motor gelijkmatig, snel, stil en onderhoudsarm is zodat hij altijd bijdraagt aan uw woon- en werkcomfort.
Als u kiest voor een elektrische rolluik, kunt u kiezen tussen een schakelaar of afstandsbediening. Een schakelaar wordt op de muur geplaatst. U kunt kiezen uit drie typen schakelaars:

 • Puls schakelaar: middels draai- of drukknop naar boven en naar beneden
 • Sleutelschakelaar: u bedient het rolluik met een sleutel
 • Tijdschakelaar: het rolluik gaat op de ingestelde tijd naar beneden en naar
  boven

Bij een rolluik met afstandsbediening kunt u kiezen uit een afstandsbediening met één of meerdere kanalen. Bij een afstandsbediening met meerdere kanalen kunt u uw rolluiken in groepen delen en individueel of tegelijkertijd bedienen.
Wij installeren ook steeds vaker complete Smarthome oplossingen waar rolluiken met uw smartphone of tablet bedienbaar zijn. U kunt dan ook als u niet thuis bent door middel van een applicatie uw rolluiken openen en sluiten en controleren of alles goed functioneert.

Tip: rolluik met hor

Een veel gekozen optie bij de rolluiken is de insectenhor. De extra kosten voor een rolluik met hor zijn gezien de voordelen slechts beperkt. Dankzij een insectenhor heeft u in de zomermaanden geen last van muggen en andere vervelende insecten. Voor mensen die bij het water wonen, mensen met kinderen en mensen die een hekel aan muggen hebben een goede overweging.

Garantie op rolluiken

Een rolluik is een aanschaf voor de langere termijn. Het is daarom prettig dat de kwaliteit voor langer tijd door de fabrikant wordt gegarandeerd. Alle waar is naar zijn geld en dat geldt zeker voor rolluiken. Kies voor producten met een fabrieksgarantie van tenminste 5 jaar. Vaak kunt u bij uw leverancier ook een afspraak maken voor periodiek onderhoud en service gedurende de fabrieksgarantie periode. Zo weet u zeker dat uw rolluik altijd in goede conditie is en functioneert.

Conclusie: hoe kiest u het beste rolluik?

Bedenk van tevoren waarom u een rolluik wilt hebben. De hoofdreden is belangrijk bij de keuze. Ga na hoe belangrijk bedieningsgemak voor u is. Kies vervolgens de bediening die bij u past. Rolluiken gaan zeker 20 jaar mee, dus maak een weloverwogen keuze want een goed rolluik afbreken is zonde.

Rolluik specialist inhuren

U kunt uw rolluik zelf kopen en ophangen door handleidingen te raadplegen of u vraagt een specialist om het te installeren. Een specialist doet het werk dagelijks waardoor u zeker weet dat het rolluik goed zal hangen. De specialist meet nauwkeurig in, monteert alles stevig aan uw muur of kozijn en geeft vijf jaar garantie. Wilt u voorkomen dat u uw dure rolluik op de verkeerde manier monteert? Huur dan een specialist in. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Meer informatie Rolluiken